2016 / 22 March

Succes volgens Mohammed (s)


Wat is succes volgens profeet Mohammed (s)?

Iedereen heeft zijn eigen standaarden en voorkeuren. Volgens sommigen houdt succesvol zijn in dat je veel geld hebt, anderen vinden gezondheid het meest belangrijke, terwijl anderen een geslaagd huwelijk het basisingrediënt vinden van de succesformule.

Ik spreek zeker niet tegen dat dit allemaal belangrijke factoren zijn. Laat ons toch even stilstaan bij wat succes inhoudt volgens profeet Mohammed (s):

قَدْ أَفْلَحَ مَنْ أَسْلَمَ وَرُزِقَ كَفَافًا وَقَنَّعَهُ اللَّهُ بِمَا آتَاهُ

“Hij die in vrede leeft (ontzegd van alle soorten problemen) en voldoende voorziening gegeven werd (om zijn basisbehoeftes tegemoet te komen) en door Allah tevreden gesteld werd met wat Hij hem gaf is succesvol!” (Sahieh Moeslim)

In vrede leven en voldoende geld bezitten om jezelf: van een onderdak te voorzien, tegen de barre koude te beschermen, je buik te vullen en geneesmiddelen te betalen is in deze tijd niet iets wat men ‘for granted’ kan nemen.
Daarom stelt de Koran: “En dat zij de Heer van dit (heilige) Huis (te Mekka) dan aanbidden, want Hij stilde hun honger door hen te voeden en stelde hen veilig tegen (alle soorten) angst.” (Qoeraysh, V.3-4)

Het grootste probleem is de gunst niet inzien waardoor je hem door de vingers laat glippen! Daarom zegt b. ‘Atâ_Allâh: “Als je de waarde van de gunst niet inziet terwijl ze voor je aanwezig is, dan zal je de waarde hiervan kunnen inschatten als ze weggenomen wordt.”

Moraal van het verhaal:

Er zijn drie belangrijke sleutels tot succes, of beter: fundamenten van succes:

(1) In vrede leven, met jezelf, de omgeving, de natuur, de mensen. Verstoor het leven van de mensen niet, en laat hen je leven niet verstoren. Sluit de deuren voor problematische mensen zoals je de ramen sluit als het stortregent.

(2) Zoek naar een financiële stabiliteit zodat je alle dimensies van je leven kan invullen: Fysiek, sociaal, spiritueel, economisch, mentaal …

(3) Als je in vrede leeft en financieel stabiel bent, wees dan de meest gelukkig mens op aarde. De meerderheid van de mensen op aarde leeft in armoede!

Wil je meer weten over de sleutels tot succes en de obstakels op weg naar succes, klik dan op de volgende link:

http://sulaymanvanael.com/index.php/2016/03/19/module-de-succesvolle-moslim-2/

 

Comments are closed.